måndag 15 oktober 2012

Hampi

I fredags kväll tog jag och en kompis, Fredrik, nattåget till en närliggande (300 km) ruinstad. Vi hade bokat första klass sovvagn så mina förväntningar var ganska högt ställda. Servering under hela resan, stora sängar och lyxig utrustning i kupén... Man kan gott säga att de inte blev uppfyllda.


Men billigt var det.

Lördag morgon kom vi fram till staden Hospet från vilken vi skulle ta oss till Hampi. Redan innan vi klivit av tåget blev vi tillfrågade av en Autoricksha-förare (tuc-tuc för er som varit i Thailand) om vi behövde transport. Eftersom vi tycker att initiativ skall belönas så fick han jobbet att köra runt oss och vår guide hela dagen. Efter lite frukost tog vi oss de ca 10 km till Hampi.

Hampi (Vijayanagara) var huvudstaden i ett stort hinduiskt kungarike från runt 1300 till 1565 då staden och riket blev invaderat och besegrat. Fram tills dess, speciellt det sista halvseklet, var detta ett mycket rikt kungarike och man byggde många tempel och palats i Hampi. Under glansdagarna fanns här runt 500 000 människor. Jag höll på att skriva staden men vi begrep aldrig var alla dessa människor bodde; templen och palatsen ligger utspridda i den mycket steniga terrängen och vi såg inte något som skulle kunna vara resterna av en stad. Inte heller guiden lyckades förklara för oss.

 Vi såg många olika byggnader under dagen, mest tempel. De flesta är numera inte längre i funktion eftersom de förstördes under invasionen. (Ett hinduiskt tempel förstörs genom att man har sönder gudabilden och tar guldet/juvelerna som ligger under denna.)

Här kommer några bilder av allt vi såg.


Virupaksha-templet med dess 50m höga torn. Utanför detta tempel fanns en nästan 800m lång affärsgata (Hampi Bazar). Denna gata var specialiserad på juveler och det påstås att dessa såldes litervis (eg. skall det vara det volymmått som användes under denna tid men ni förstår vad jag menar).


Kodandarama-templet. Här kanske det går att få en bild av hur de olika byggnaderna låg utspridda mellan stenbumlingar och bananträd.


Kungens våg som påstås ha används för att ge bort kungens vikt i ädla stenar och guld.


Stenvagnen i Vittala-templet


Behövlig vila från sol och informationsöverflöd (av fakta om alla ruinerna)

Efter en ganska intensiv dag så var det skönt att kliva på nattåget igen och åka tillbaka till Bangalore dit vi kom i söndags morse kl 6.

Hemma var allt som vanligt förutom att Anna och Gustav, inspirerade av senaste Goa-resan, börjat spela "Skitgubbe".



Vi hörs!


Inga kommentarer: